top of page
  • Shabnam

Namasté: mindfulness is a lifestyle


Shabnam & Marjolein

Als klein meisje groeide ik op in het land van de kleuren, geuren en sprookjes: India. Dit was ook de eerste plek waar ik onbewust kennismaakte met mediteren.


In India wordt op elke hoekje van de straat gemediteerd, je hoort overal het gerinkel van de hangende bellen waarmee ze de goden eren. Vrouwen in gekleurde sari’s met gekleurde rinkelende armbanden, overal de geur van wierrook en aan het einde van elk meditatie/gebedsmomentje eet men thuisgemaakte zoete kleine balletje gevuld met mierzoete siroop. In India gelooft men dat je dag starten met zoetigheden positiviteit brengt. Wat mij betreft een dikke prima.


Ochtendmeditatie is een vastgeroest ritueel in het dagelijks leven van de Indiërs. Het gezin komt bijeen en gaat in een kleermakerszitje naast elkaar zitten, met de handen tegen elkaar aan in een Namasté houding. Er heerst dan een ongekende rust over het gezin en in het huis. De geur van de wierrook overheersen, de geluiden van de rinkelende ballen hoor je gelijk bij de binnenkomt en de geur van zoetigheden voor na de meditatie inhaleer je al tijdens het mediteren.

 

Door mijn jeugd in India heb ik altijd spiritualiteit met me meegedragen, zij het tot lange tijd onbewust. Met onbewust bedoel ik dat het mijn interesse trok als iemand erover sprak, ik zocht er informatie over op en mensen die zich met spiritualiteit bezig houden zijn altijd magneten voor mij geweest, ze trekken me letterlijk naar zich toe.


Mijn reis naar spiritualiteit is al een lange reis. Het afgelopen 20 jaar heb ik me veel beziggehouden met spiritualiteit en sinds het afgelopen vijf jaar mediteer ik dagelijks. In deze reis ben ik vaak in aanraking geweest met Reiki.


Reiki gaat voor mijn gevoel dieper dan mediteren, het is intenser. Je voelt je eigen bewustzijn intenser, je ademhaling is krachtiger en de energie die je door de aanraking voelt brengt je op een ander niveau van bewustzijn. Je mag er zijn, in de meest intense en aanwezige vorm: het gehele universum in jou.

 

Ik startte vorig jaar aan reiki een en reiki twee cursus twee weken geleden afgerond. Ik heb deze cursussen bij ZoMa Opleidingen gevolgd onder de begeleiding van mijn eigen reikiqueen: Marjolein Berendsen. Een bijzondere en krachtige vrouw die deze cursussen al 20 jaar verzorgt met veel plezier, liefde en toewijding.


Ik heb reiki nu als ochtendritueel in mijn chaotisch en hectisch leven geïmplementeerd. Elke nieuwe dag start ik met reiki. Vroeger zou ik er ‘geen tijd’ voor hebben gehad en zeker niet in de vroege ochtend met drie kids. Tegenwoordig ben ik gaan beseffen en ervaren dat ik sinds deze nieuwe ochtendritueel veel meer op een dag doe dan voorheen. Het stimuleert mijn focus en ik handel in meer rust dan ooit tevoren. Ben ik dan toch onbewust de rituelen gaan overnemen van mijn kindertijd? Wie weet.


NamastéKijk voor meer informatie op ZoMa Opleidingen.

136 weergaven0 opmerkingen

Bình luận


Post: Blog2_Post
bottom of page